Ücretsiz izin il içi tayini etkiler mi?
Bu bağlamda; 1- 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesine göre, ücretsiz izinde bulunan bir memurun memuriyeti devam ettiği için, başka bir yere nakil talebinde bulunmasında kanuni bir engel bulunmamaktadır.
Ücretsiz izne ayrılan öğretmen istediği zaman dönebilir mi?
Görevliler; **Belirli bir mazeret nedeniyle ücretsiz izin kullanmaları halinde, mazeret ortadan kalkmasa bile izin süresi bitmeden görevlerine dönmek isteyebilirler. **Belirli bir mazereti olmaksızın ücretsiz izin kullanmaları halinde, izin süresi bitmeden görevlerine dönmek isteyebilirler.
Memur istediği zaman tayin isteyebilir mi?
Memurlar ne zaman atama başvurusunda bulunabilir? Atama başvurusunda bulunmak için memurlar, bulundukları yerde zorunlu çalışma süresini tamamlamalıdır. Bu aşamada sözleşmeli personel için daimi kadroya geçiş zorunludur. Daimi istihdama atandıktan sonra bir yıllık hizmetin tamamlanması zorunludur.
Ücretsiz izinde mazeret gerekli mi?
Bu maddeye göre ücretsiz izin verilebilmesi için; – Beş yıllık hizmet süresinin tamamlanmış olması, – Gereklidir. Beş yıllık hizmet süresinin tamamlanmış olması yeterlidir, talep halinde mazeret gösterilmesi gerekmez.
Aylıksız izindeyken tayin istenir mi?
Bu hükümler çerçevesinde; 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi hükmüne uygun olarak, aylıksız izinde bulunan ve kamudaki statüleri devam eden personelin görev yerlerine nakledilmesi mümkündür.
Ücretsiz izinde idarenin takdir hakkı var mı?
Beşinci hizmet yılını doldurmuş memurlara ücretsiz izin verilmesinde bilinen en büyük hata, idarenin bu ücretsiz izni vermekle yükümlü olduğu varsayımıdır. Ancak, bu ücretsiz izni verip vermeme kararı idarenin takdirindedir.
Aylıksız izin görev süresinden sayılır mı?
Bu personelin ilgili kurumdan ücretsiz izinde olduğu varsayılır. İzinde oldukları sürece memuriyet statülerinden kaynaklanan özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emeklilikte dikkate alınır.
Bir öğretmen en fazla kaç yıl ücretsiz izin alabilir?
Madde 108(E) hükmü şöyledir: ‘(E) Bir memur, yıllık izne esas süreler içinde beş yıl hizmeti tamamlamışsa, isteği üzerine kendisine bir yıla kadar ücretsiz izin verilebilir.’ Hizmet süresi içinde en fazla iki defa görevlendirilebilir.
Aylıksız izinde ilişik kesilir mi?
Personel Otomasyon DŞ-068-Hizmet Takip Programı (HİTAP) Ücretsiz izin talebinde bulunan personel, izne konu olan belgelerle birime başvurur. Onay alındıktan sonra ilişki sonlandırılır. Fazla ödeme yapılması durumunda iade yapılır.
Tayin çıkarsa gitmek zorunlu mu?
(b) Başka bir göreve atanan kişi, atama emrinin kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde o yere taşınmak ve ertesi iş gününde işe başlamak zorundadır. Savaş veya olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu kararıyla kısaltılabilir.
Tayini çıkan memur gitmezse ne olur?
Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesi, kamu görevinden genel istifayı düzenlemektedir: “Görevden ayrılma, tamamlanmamış veya organlarca kabul edilmiş bir mazereti olmaksızın ve bu mazeret on gün kesintisiz devam ederse, yazılı başvuruya gerek olmaksızın istifa isteminde bulunulduğu kabul edilir.”
Mazeret tayini neleri kapsar?
Mazeret yükümlülükleri arasında eş durumu, sağlık mazereti ve hayat güvenliği yükümlülükleri yer alır.
Ücretsiz izin alınca ne olur?
Ücretsiz izin, iş sözleşmesinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş sözleşmesi feshedilmez ve çalışan işten çıkarılmaz. İşverenin ücret ödeme yükümlülüğü yoktur ve çalışanın da iş yapma yükümlülüğü yoktur.
Memur ücretsiz izinde çalışırsa ne olur?
4- Ücretsiz izinde bulunan memurlar, ücretli bir işte çalışıyorlarsa, bir üst dereceli göreve yükselme cezası gerekir ve aynı cezanın tekrarının kamu görevinden çıkarılmayı gerektiren bir uygulamaya yol açabileceği de dikkate alınır.
En fazla kaç gün ücretsiz izin verilebilir?
Özel sektörde ücretsiz izin kaç gündür? Özel sektörde çalışanlar için de bazı düzenlemeler vardır. Özel sektörde ücretsiz izin en fazla üç ay verilebilir. İşveren, 3 ayı geçmemek kaydıyla çalışanı tamamen veya kısmen ücretsiz izne gönderme hakkına sahiptir.
Ücretsiz izin neleri etkiler?
Ücretsiz izin, belirli koşullar karşılandığında iş sözleşmesinin askıya alınmasıdır. İş sözleşmesi, çalışan ücretsiz izinde olduğu sürece yürürlükte kalır. Tarafların yalnızca borçları ödeme yükümlülükleri yoktur. Çalışanın çalışmak zorunda olmaması gibi, işverenin de çalışana ücret ödeme yükümlülüğü yoktur.
Ücretsiz izin görev süresinden sayılır mı?
Bu personelin ilgili kurumdan ücretsiz izinde olduğu varsayılır. İzinde oldukları sürece memuriyet statülerinden kaynaklanan özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emeklilikte dikkate alınır.
Ücretsiz izin alınca ne olur?
Ücretsiz izin, iş sözleşmesinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş sözleşmesi feshedilmez ve çalışan işten çıkarılmaz. İşverenin ücret ödeme yükümlülüğü yoktur ve çalışanın da iş yapma yükümlülüğü yoktur.
Ücretsiz izin kademe ilerlemesini etkiler mi?
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde şöyle denilmektedir: “… 8- 108 inci maddenin (B) fıkrası gereğince kullanılan aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve üç yılda bir aylık artışı yapılmak suretiyle değerlendirilir.