İçeriğe geç

Anayasanın 24 Üncü Maddesi Nedir

Anayasanın 25 inci maddesi nedir?

Madde 25 – Herkes düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Hiç kimse, her ne sebeple ve amaçla olursa olsun, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve sorumlu tutulamaz.

Anayasanın 14 üncü maddesi nedir?

[1] Anayasanın “Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılması yasaktır” başlıklı 14. maddesi: “Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.”

1924 Anayasası 26. Madde Nedir?

Madde 26 – Kanun koymak, kanunları değiştirmek, kanunları tefsir etmek, kanunları kaldırmak, devletlerle antlaşma, sözleşme ve barış yapmak, savaş ilan etmek, devletin bütçe ve muhasebe kanunlarını incelemek ve onaylamak, para basmak, tekel ve mali sigorta sözleşmeleri ile imtiyazlarını onaylamak ve iptal etmek.

Türkiye Anayasası hangi ülkeden alınmıştır?

Cumhuriyetin ilanından sonra hukuk alanındaki devrim hareketinin Türk toplumuna kazandırdığı en önemli eser, İsviçre Medeni Kanunu’ndan tercüme edilerek 4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren 743 sayılı Türk Medeni Kanunu’dur.

Anayasa 24 maddesi nedir?

MADDE 24. – Herkes, vicdan, inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. İbadet, dinî ayin ve törenler, 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla serbesttir.

Anayasanın 26. maddesi nedir?

MADDE 26 – Herkes, tek başına veya toplu olarak, söz, yazı, resim veya başka yollarla düşünce ve kanaatlerini açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet, resmî makamların müdahalesi olmaksızın bilgi veya fikir alma ve yayma hürriyetini de kapsar.

Anayasanın 40. maddesi nedir?

Anayasa Mahkemesi bir diğer kararında12 aynı görüşü dile getirmiştir; “Anayasanın 40. maddesinin ikinci fıkrasında: ‘Devlet, yargı işlemlerinde ilgililerin hangi kanun yollarına ve yetkilere sahip olduğunu ve bu sürelerin ne zaman uygulanacağını belirler.’ denilmektedir.”

Anayasanın 22. maddesi nedir?

Madde 22 – (Değişik: -4709/7 md.) Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır.

Anayasanın ilk 3 madde nedir?

“Anayasanın 1. maddesindeki, Hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesindeki hükümler değiştirilemez ve tadil edilemez.” 16 Eylül 2024

Devletin dini yoktur kaçıncı madde?

19 ‘Madde 16, fıkra 3.’ Devlet dini yoktur.

66 madde nedir?

Madde 66. – Türk, Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan kimsedir. Türk ana veya babanın çocuğu Türktür. (Son cümle mülga: 3.10.

1924 Anayasası’nın ilk 4 maddesi nedir?

Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Madde 3 – Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Madde 4 – Türk milletini yalnız Türkiye Büyük Millet Meclisi temsil eder ve millet adına egemenlik haklarını yalnız Türkiye Büyük Millet Meclisi kullanır. Madde 5 – Yasama ve yürütme organları Büyük Millet Meclisinde kurulur ve toplanır.

TC dini İslamdır ne zaman kaldırıldı?

1924 Anayasası’nda Değişiklikler 10 Nisan 1928 tarihli değişiklikle Anayasa’nın 2. maddesindeki “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır” hükmü kaldırıldı. Ayrıca milletvekillerinin yeminlerindeki “Yemin ederim” ifadesi yerine “Namusum üzerine yemin ederim” ibaresi konuldu.

TC’nin ilk anayasasını kim yazdı?

23 Aralık 1876’da Mithat Paşa’nın hazırladığı Anayasa ilan edilerek meşrutiyet ilan edildi.

Anayasayı kim kurdu?

Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi, 20 Ocak 1921’de “Teşkilat-ı Esasiye Kanunu” adı altında modern anlamda ilk anayasayı kabul etti.

Olağanüstü hallerde hangi haklar sınırlanabilir?

Örneğin Anayasa’nın 125. maddesinin 6. fıkrasına göre, “Kanun, olağanüstü hallerde, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde, ayrıca millî güvenlik, kamu düzeni ve genel sağlık nedenleriyle infazın durdurulması kararının verilmesini sınırlayabilir.” Elbette bu hüküm Olağanüstü Hal Anayasası’nda da yer almaktadır.

Cumhurbaşkanı hangi kanunu meclise geri gönderemez?

A – Kanunların Geri Gönderilmesi 1982 Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı, yayımlanmasını uygun görmediği kanunları, gerekçeleriyle birlikte, yeniden görüşülmek üzere onbeş gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri gönderir. Bütçe kanunları bu hükmün dışındadır (madde 89/2).

Cumhuriyetin getirdiği hak ve özgürlükler nelerdir 4 madde?

ANAYASAL HAKLARIMIZ Yaşam hakkı Kişi dokunulmazlığı Kişi özgürlüğü ve güvenliği Özel hayatın gizliliği ve korunması Yerleşme ve seyahat özgürlüğü Din ve vicdan özgürlüğü Düşünce ve ifade özgürlüğü Bilim ve sanat özgürlüğü Daha fazla makale…

Alman Anayasasının 24. maddesi nedir?

Alman Anayasası’nın 24. maddesi, Almanya’nın uluslararası düzeydeki yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için egemenlik haklarının kısmen sınırlandırılmasını öngörürken; uluslararası işbirliği ve kolektif güvenlik sistemlerine katılımı da güvence altına almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir